Home CHUDOKREVNOST, ANÉMIE
Vítejte na stránkách Vydavatelství MAC, spol. s r.o.

CHUDOKREVNOST, ANÉMIE

Pozor, otevřeno v novém okně. Tisk

Chudokrevnost, anémie - recepty, rady lékaře

Anémie znamená pokles obsahu červeného krevního barviva (hemoglobinu), pokles objemového podílu červených krvinek (erytrocytů) ve vztahu k tekuté složce krve plazmě (hematokritu) a většinou úbytek červených krvinek v určitém množství krve pod dolní hranici normy. Příčinou chorobných projevů v postiženém organismu je nedostatečné okysličování orgánů a tkání. Hemoglobin je totiž schopen přechodně vázat kyslík. K okysličení krve dochází v plicích. Okysličený hemoglobin je s krevním proudem rozváděn po těle. Nejcitlivější na nedostatek kyslíku je mozek, ale i srdeční sval a další orgány. Je-li obsah hemoglobinu v krvi nižší, je menší množství kyslíku transportováno k buňkám a organismus strádá.

Jaké jsou příznaky onemocnění?

Příznaky rozvíjející se chudokrevnosti může člověk vnímat sám jako pestré subjektivní obtíže. K nejčastějším patří únavnost, vyčerpanost, zadýchávání se, duševní i tělesná nevýkonnost, někdy závratě a bolesti hlavy, také bušení srdce, sklon k mdlobám, zimomřivost.

Do druhé skupiny patří změny, které lze na nemocném pozorovat, tedy objektivní příznaky. Nejzjevnější je bledost kůže a sliznic, ta se někdy kombinuje se žloutenkou. Z dalších snadno zjistitelných změn je to urychlení srdeční činnosti a dýchání, vzestup tělesné teploty. Některé pokročilejší anémie vedou ke vzniku změn na sliznicích, přístupných vyšetření: vyvíjející se bolestivé „koutky“, jazyk bývá vyhlazený, stižený zánětem. U některých chudokrevností se lámou a třepí okraje nehtů, vypadávají, větví se a lámou vlasy.

U řady nemocných bývá větší slezina, ale to už je doména lékařského vyšetření, na něž navazuje vyšetření laboratorní, jehož základem je stanovení krevního obrazu.

Stačí nemocnému léky, nebo musí jít o změnu životosprávy?

Riziko pro vznik a vývoj anémie představuje, podceňování opakovaných, byť nepříliš velkých krevních ztrát po měsíce a léta trvajících (silnější menstruační krvácení, krvácení z rodidel mimo cyklus, krvácení do moče, stolice, např. při hemeroidech atd.). Podpůrným faktorem je biologicky nevhodná strava s nízkým obsahem esenciálních aminokyselin, železa a vitaminů. Také konzumace drog a jedů včetně alkoholu může vyvolat anémii.

Při těžké anémii je nutné omezení pracovní aktivity, případně pracovní neschopnost, někdy i pobyt na lůžku v nemocnici. Při reparaci chudokrevnosti, nejčastěji železem nebo vitaminem B12, případně kyselinou listovou, vitaminem B6 atd., se nemocný cítí lépe daleko dřív, než se znormalizuje krevní obraz. Předpokladem trvalé úspěšnosti je, aby léčba byla vedena dostatečně dlouho (při přetrvání příčiny musí být trvalá).

MUDr. Ladislav Rosa, CSc., Diety při onemocnění anémií, kap. Poučení pro nemocné – výňatek

Doporučená dieta

Polévka hovězí s játrovou rýží (4 porce)

80 g hovězího masa, 90 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev), 80 g jater, 10 g oleje, 1 vejce, 20 g strouhanky, sůl, petrželová nať

Omyté maso nakrájíme na menší kousky a dáme do studené vody. Pozvolna vaříme. Přidáme očištěnou zeleninu a osolíme. Uvařené maso a zeleninu vyndáme a pomeleme nebo nakrájíme. Do čiré vařící se polévky protlačíme cedníkem na masovou rýži připravenou játrovou hmotu. Uvaříme a nakonec přidáme maso, zeleninu a petrželovou nať.

Játrovou hmotu připravíme rozemletím omytých jater, do kterých přidáme olej, strouhanku a vejce. Hmotu dobře promícháme a málo osolíme.

Tamara Starnovská, Diety při onemocnění anémií, kap. Receptář – ukázka

Diety při onemocnění anémiíOdpovědi lékaře specialisty na nejčastější otázky pacientů o příčinách onemocnění a jeho příznacích, seznámení s prevencí a způsobem léčby a vlivem životosprávy na průběh nemoci a v době rekonvalescence a především množství receptů na teplá i studená jídla vhodná při tomto onemocnění, to vše najdete v brožuře Diety při onemocnění anémií. Brožuru můžete zakoupit v knihkupectvích, lékárnách nebo v našem internetovém obchodě.
Naše cena 55,- Kč

Komentářů
Hledat
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."


Vydavatelství MAC, spol. s r.o., Na Spojce 968/7, 101 00 Praha 10 - Vršovice, Tel: +420 226 218 860, E-mail: info@vydamac.cz